Grand Hotel - és ami a tányérban van


A  gízai szálloda, a Grand Hotel, ahová a Kepes Kft.szobát foglalt, egy százéves, patinás nagy szálloda volt - valószínűleg 1922-ben már Howard Carterék (Tutenkhamon megtalálója) is itt lakhattak, anno. Ennek megfelelően nagy áhítattal léptem át a szobám ajtaján, valószínűleg "saját erőből" erre soha sem kerülhetett volna sor.   A foglalás előzménye, hogy alkalmam nyilt rá, hogy Kepes Andrásnak is beszámoljak az ásatás részleteiről, ő pedig úgy határozott, ez bizony akkora szenzáció, hogy megér egy adást az Apropo! sorozatban. Megbeszéltük a forgatás időpontját, helyét, melyik utazási irodával megyünk stb. - én pedig nem kis büszkeséggel  "dicsekedtem fűnek-fának", hogy a  Kepessel utazom!  Sajnos, hamar kiderült, Kepes forgatásai csupán egyszemélyesek,  se operatőr, se asszisztens, senki sem jár vele, mindent önmaga szeret csinálni. Így aztán ezúttal (is) egyedül utaztam.

Visszatérve a gízai szállodába; mivel utoljára a repülőn ettem, farkas éhesen indultam el felfedezni az éttermet,  egyáltalán  nem volt ínyemre az arab pincér hosszas -  igaz, nagyon kedves - érdeklődése a személyem iránt. 

Végül sikerült azonban egy nagy tál paradicsomos-sajtos makarónit  rendelni  - azért "csak" makarónit, mert az étlapon a többi "fantázia dús" elnevezésű kajákról fogalmam sem volt, mit rejthetnek.Végre megérkezett a hőn áhított ebédem,  és bennem meghűlt a vér, ahogy ránéztem: a makaróni halom csúcsa felé, az egyik szál tésztába kapaszkodva,  egy kétségbeesett óriás-csótány araszolt felfelé...Nem, nem sikítottam. Nem is ugrottam fel székestől. Mégcsak meg se rezzentem. Ugyanis a látványtól teljeses lebénultam. Azt hiszem, pár perc múlva is csak artikulátlan szájtátogatással hívtam a pincért és mivel a probléma tárgya továbbra sem tágított a tányéromból, ő viszonylag hamar rájött a meglehetősen idétlennek tűnő viselkedésem  miértjére.

Ezután hirtelen felgyorsultak az események:

- a pincér a tányérommal lóhalálában el, 

- a konyha séf "jajveszékelve" (mintha legalábbis az ő tányérjában lett volna a dög) konyhából ki,

- a szálloda  IGAZGATÓJA irodájából elém,

azaz fél  percen belül már mindenki az asztalomnál  tüsténkedett, akkora feltűnést keltve, amekkorát legszörnyűbb álmaimban sem tudtam volna elképzelni. A hatalmas hajlongások és bocsánatkérések közepette  felajánlottak egy szuper extra a' la carte, ami csak jól esik-fogást -  amit én (én? dehogyis én - a forgó gyomrom) persze köszönettel visszautasított. A visszautasítás azonban nem várt fordulatot hozott, ha tudtam volna, hogy ez csak újabb olaj a tűzre azonnal mindent elfogadok. Egyszóval újra  kezdték a bocsánatkérési ceremóniát, és mindaddig abba se hagyták, még bele nem egyeztem legalább egy falatnyi  mézes süteménybe.

 Arról azóta sem érkezett hír, hogy a szálloda séfje, és az igazgató az eset miatt lemondott - pedig esküszöm, nem csodálkoztam volna. 

(most pedig kattints a Sztorik, érdekességek, furcasságok fülre, és válaszd ki a következő történetet:))